13 veebruar 2012

Mobiilne Internet TP-Link TL-MR3220 ruuteriga

Sain proovida seadistada TP-Link TL-MR3220 ruuterit 3G kuumkoha loomiseks ja jagan oma kogemusi ning arvamusi sellest seadmest.

Välja näeb ta küllaltki kena, peamiselt just seetõttu, et korpus on valdavalt valget värvi, ees riba roheliste LED-idega. Kaasas on tal tavapärasest võimsam 5dBi antenn ja on võimeline ka lisaks tavapärase g-standardile ehk 54 Mb/s kiirusele n-standardi wifi võrku tekitama, seda siis teoreetilise kiirusega 150 Mb/s.


USB-modemite toetus on lai. Karbi peal on selline tabel:
HuaweiE122E1550E1552
E156E1568E156C
E156GE160E160G
E169E1692E169G
E173E1750E1756
E1762E180E1800
E1820E182EE220
E226E230E270
E272E870EC122
EC1260EC1261EC169
K3520K3565K3715
K3765K4505
ZTEAC2726i
NovatelU760
NokiaCS-10CS-12CS-15
CSLU1-TFU1
AlcatelX060SX070SX080S
SamsungSGH-H128
OndaMSA501HSMW100HSMW833UP
4G SystemsXSStick W12
D-LinkDWM-151DWM-152DWM-156
DWM-652

Kasutajaliides on valikuterohke ja seadistamine lihtne. Proovisin ruuterit seadistada nii Huawei E173 (töötas) kui ka E1752 (ei töötanud) modemitega.

Järnevalt on toodud kiirülevaade kasutajaliidesest ja seletatud ka 3G-modemi ja wifi-võrgu ülesseadmist:

Ruuteri paneel on väga valikuterohke ja alati on paremas servas iga punkt detailselt lahti seletatud.

Alla poole kerides näeb ka viimaseid ridu, mida kõike kasutajale näidatakse.

Kiiresti ja mugavalt ruuteri põhiseadistuste sättimiseks tuleks menüüst valida Quick Setup ja seejärale avanevalt lehelt Next.

Järgneval ekraanil lastakse valida, et mis viisil saadav Internetiühendust kasutada või millist eelistada. 3G Preferred - eelistatakse 3G, kuid kui see ei toimi mingil põhjusel, kasutatakse WAN-pesa kaudu sisse tulevat ühendust. WAN Preferred - vastupidine eelnevaga. 3G Only - kui WAN-pessa midagi ühendatud pole ja plaanis vaid 3G modemit kasutada, võiks valida selle. WAN Only - kui ei kasutata 3G modemit, vaid Internet tuleb WAN-pesa kaudu.

3G-ühenduse seadistamise juures on olemas hulk eelseadistatud profiile, kuid riikide seast puudub Eesti, kuid loomulikult on võimalik seda ka käsitsi seadistada.

Märkides linnukese lahtrisse Set the Dial Number and APN manually, saab Dial Number lahtrisse kirjutada *99# ja APN lahtrisse kasutatava teenusepaketi pöörduspunkti aadressi.

Järgmisel leheküljel on üsna suurte valikuvõimalustega wifi-võrgu seadistamine.

Lõpuks tuleb seade taaskäivitada, et muudatused jõustuksid. Korras!


Ülevaade paneeli ülejäänud võimalustest:
QSS menüüpunktist saab seadistada alternatiivset võimalust wifi-seadmete sidumiseks PIN-koodi kasutamisega. Kes soovib, see proovib. Muidugi peavad ka teised seadmed seda toetama. Windowside puhul on see võimalik alates versioonist Vista.

 Network menüüs tuleb ette vana tuttav ühenduse eelistuste valik.

Samas alammenüüs leidub ka tuttav 3G-modemi seadistamise lehekülg, siin küll pisut detailsem. Samas alammenüüs on ka WAN-ühenduse seadistamine, MAC-aadressi kloonimise võimalus ja kohaliku võrgu (LAN) seadistamine.

Wireless menüüpunktist saab seadistada kõike wifi-ga seonduvat - võrgu nime, turvalisust, MAC-aadressipõhist filtreerimist (saab lubada vaid teatud seadmetel võrguga liituda) ja muid täpsemaid seadistusi. NB! Alati tuleks kasutada juhtmeta võrgul krüpteeringut ja soovitatavalt WPA või WPA2. WEP-krüpteering on iganenud ja ebaturvaline ning üldse igasuguse krüpteeringu puudumine võimaldab levialas asuval kolmandal osapoolel kogu õhu kaudu levivat infot jälgida.

DHCP alt on võimalik seadistada kõike, mis puudutab ruuteri külge ühendatavatele seadmetele aadresside jagamist. Address Reservation alammenüüst saab seadmetele kergesti määrata staatilisi (muutumatuid) aadresse, kui seda peaks kasutajal vaja minema.

Forwarding alt saab Internetiavarusele avad porte, mis on sisevõrgus suunatud kindla seadme kindlale pordile. Näiteks võiks ühes võrgus olevas arvutis jooksta veebiserver ja pordi 80 suunamine sellele arvutile võimaldaks Interneti kaudu ruuteri aadressile pöördudes ligi pääseda sisevõrgus asuvale veebiserverile.

Security alapunkti alt saab sisse ja välja lülitada tulemüüri ja blokeerida erinevate protokollide kasutamise.

Parental Control ehk vanemlik järelvalve võimaldab teatud võrguseadmetele seada piiranguid Interneti kasutamise osas, ka ajaliselt.

Access Control võimaldab täpsemalt seadistada võrguseadmete Interneti ligipääsuõiguseid.

Advanced Routing võimaldab luua staatilisi teid, mispidi peaksid võrgupaketid liikuma.

Bandwidth Control võimaldab määrata maksimaalse kiiruse, millega andmevahetust välisvõrguga (läbi WAN-pesa).

IP & MAC Binding on alternatiivne võimalus kindla sisevõrgu IP-aadressi määramist kindlale võrguseadmele MAC-aadressi järgi.

Dynamic DNS võimaldab ruuteri välisele IP-aadressile määrata inimsõbralikuma nime. Vaikimisi on pakutud dyndns.org nimelist teenust, kuid paraku muutus see hiljuti tasuliseks. DDNS idee seisneb selles, et kui internetiühendus pole staatilist tüüpi ehk igal ühendusel muutub ruuteri IP-aadress, siis selle abil toimub ka inimsõbralikuma aadressi automaatne suunamine uuenenud IP-aadressile.
Viimases punktis on ruuteri üldised seaded. Avaneval alapunktil saab näiteks seadistada kella ja kuupäeva ja soovi korral seadistada ka NTP ehk ajaserverite aadressid, et kellaaeg hoiakse automaatselt õigena. Diagnostic punkti all on võimalik teostada mõne võrguseadme pingimist. 

Kommentaare ei ole:

Postita kommentaar