30 juuni 2012

Raspberry Pi

Pilt Raspberry Pi kodulehelt
Õnnestus käed külge saada sellisele menukale seadmele nagu Raspberry Pi. Tegu on ARM-arhitektuuril põhineva arvutiga, mis on suuruselt võrreldav pangakaardiga.

24. mail sain RS Componentsilt teate, et mulle avanes nüüd võimalus Raspberry Pi ära tellida. Tellisin selle kohe ära ka. Maksma läks see lõbu 39.16€ ja lubati 3 nädala pärast teele panna, kui järgmine ports Pi-sid nendeni jõuab.

21. juunil tuli DHL teade, et pakike Inglismaalt on minu poole teele panudud. Järgmise päeva lõunal helistas juba DHL-i kuller. Kahjuks olin ma sellel hetkel kodus ja sai kokku lepitud, et toovad paki esmaspäeval mulle ära.

Esmaspäeva hommikul 10 paiku oligi kuller juba ukse taga. Pakk oli küllaltki pisikene, sisaldas pehmendusi, paari paberikest ja antistaatilist kotikest plaadikese endaga.

Kuna olin kuulnud, et Raspberry Pi võib mälukaartide osas olla pirtsakas, ostsin neid proovimiseks kaks:
  • Kingston 8GB Class 10 SD10V/8GB - maksis 8.40€ ja pidavat kindlalt töötama
  • A-Data 8GB Class 10 (täpsutan hiljem) - maksis 6.50€ ja võtsin lihtsalt suvaliselt

Laadisin Raspberry Pi kodulehelt alla Debiani, kontrollisin SHA1 summagi ära ja laadisin dd käsuga selle mõlemale mälukaardile. Kirjutatav andmehulk mälukaardile 19-04-2012 kuupäeva buildil on 2GB. Kingstoni puhul raporteeris dd keskmiseks kirjutuskiiruseks 7.5 MB/s ja A-Data puhul 9.9 MB/s.

Klaviatuur ja hiir on mul USB-hubi küljes ja ühendatud KVM-switchi külge. Ühendasin KVM-i ühe USB-juhtme Raspberry Pi külge. Panin külge ka HDMI juhtme monitoriga ühendamiseks ja micro-USB toite jaoks ja punane tuli süttis. Hetk hiljem oli monitoril pilt ees ja OK (roheline) tuluke vilkus tihedalt.

Kui kätte jõudis sisselogimisrida, sisestasin pi ja parooliks raspberry. Kohe tahtsin proovida ära ka graafilist liidest, selleks trükkisin sisse startx. Selgus aga see, et käsureal on RPi stabiilne, kuid graafilises liideses jooksis ta täiesti suvalistel hetkedel täiesti kokku. Prooviks ühendasin hiire ja klaviatuuri otse RPi külge ja enam GUI kokku ei jooksnud. Leidsin logist ka mingeid teateid selle kohta, et ei suudeta hiire telgesid paika seada aga see ei näi hiire töötamist takistavat.

Paistab, et sellega probleem lahenes. Järgmisena viisin RPi ruuteri lähedale, ühendasin talle micro-USB toite ja võrgujuhtme külge - saan vast suurema osa asjadest teisest arvutist üle SSH tehtud.

Kommentaare ei ole:

Postita kommentaar